Bystrická Kasňa

Bystrická kasňa

 

Predstavujem Vám netypickú a jedinečnú skupinu - Bystrickú kasňu.

Spočiatku pôsobili každý samostatne bez vlastného názvu, kedy chodili hrávať kde ich ľudia zavolali. Ako štvorčlenná skupina v zložení klávesová harmonika, bicie špeciál, heligónky začali pôsobiť až v júli 2014. V jeden piatkový večer sa stretli vhoteli Bystričan v Starej Bystrici, kde skúšali heligónky Juraj Kristek a Rudo Poništ. Vtedy ich napadlo ,že by potrebovali doprovod nejaký bubon. Po krátkej úvahe ich napadol Milan Brisučiak, ktorý mal špeciálny bubon. Ešte v ten večer zavolali Milanovi. Naladili sa na tú správnu nôtu a začali hrať. „Rozhodli sme sa, že si založíme skupinu a začneme odovzdávať radosť z toho čo robíme aj ostatným naokolo. Názov nám bol hneď jasný, keďže na špeciálnom bubne bolo napísané Novobystrická Kasňa. Tento názov Novobystrická Kasňa napadol už v roku 2002 Milana Brisučiaka pri rozhovore so Štefanom Kvašňovským z Oščadnice, ktorý kultúrny referent v Novej Bystrici." Vtedy pán Kvašňovský povedal : „Keď môže byť Oravský kredenc, prečo by nemohla byť Novobystrická kasňa!“ Takže už od roku 2002 chodil  Milan Brisučiak s týmto nápisom na špeciálnom koši hrávať ako jednotlivec. Chvíľu s týmto názvom už hrávali aj ako skupina ,ale pred tým ako šli nahrávať svoje prvé CD sa rozhodli premenovať na Bystrickú kasňu. Dôvod zmeny názvu bol jednoduchý, keďže pochádzajú aj z Novej aj Starej Bystrice, tak tieto Bystrice zlúčili do jedného výstižného názvu. Kôš svojpomocne prekreslil Juraj Kristek a od 30.3.2015 vystupovali už ako Bystrická kasňa. Najväčšia zvláštnosť na skupine je ,že majú iný štýl hrania ako majú ostatné kapely. Veď predsa majú špeciálny bubon vyrobený z plechového koša. Milan Brisučiak svoj kôš zdokonaľuje už 15 rokov. Najskôr to bol obyčajný kôš na ktorom hral šlapaním na pedál. Postupne kôš začal zdokonaľovať a stále ho zdokonaľuje. Určite to, ako vyzerá nieje konečná verzia. „Ideme s úniou už mám porobenú aj kanalizáciu v koši." hovori Milan Brisučiak.

Jedineční sú aj v obliekaní ,majú taký dá sa povedať tradične—netradičný odev, v ktorom chodia na vystúpenia. Najskôr chodili hrávať ako mexičania v mexických klobúkoch - sombrerách.  Prvý odev im ušila Beatka Cádrová (modré košieľky s lajblíkom). Majú tiež  aj originál ľanové košieľky ktoré im šila Krkošková Terka.
Ale ako sami povedali : „Najradšej hráme v tričkách s nápisom Bystricka kasňa a rifliach, vtedy sa cítime najpohodlnejšie."
Nahrávajú a cvičia poctivo aspoň raz do týždňa v tiež zvláštnej miestnosti a to rovno v pneusevise. Volajú to nahrávacie štúdio. Najhoršie sa hrá na akciách šoférovi,lebo ten musí byť triezvy.“ – Hovorí so smiechom Milan Brisučiak.
 
Významné dátumy:
30.3.2015 –NAHRÁVANIE prvého CD – Bola to ich prvá skúsenosť s nahrávaním a vraj to bolo dosť náročné.  Ale ako sami povedali: „Bol to nezabudnuteľný zážitok.“
1.5.2015 krstili CD s názvom Tá naša dedina – „My sme nevedeli do čoho ideme, ale s krstom nám veľmi pomohla a všetko zabezpečila Vlastička Mudríková.“ 
Na krste účinkovali a pomohli im s programom- Heligonkári Majerčíkovci, Janko Žabčík, Vladimír Tomčala. O ozvučenie sa postaral Michal Kuric. Krst prebiehal tam, kde skupina aj vznikla, teda v Hoteli Bystričan v Starej Bystrici.Tu ich prišlo podporiť veľa ľudí. 
Bystrická kasňa opakovane účinkuje na významných domácich vystúpeniach.
Svoje prvé vystúpenie mali v neďalekej dedine na Zborovských slávnostiach v roku 2014.

Po tomto vystúpení ich začali ľudia pozývať,či už na rodinné oslavy, svadby, ale aj obecné slávnosti. Na zopár takých ktoré im utkveli v pamäti si spomenuli  a sú to: 

  • Stará Bystrica hody 2014 
  • Nová Bystrica – Heligónka 2014
  • Skanzen Vychylovka 2014
  • Jasličkové pobožnosti v Novej aj Starej Bystrici 2014
  • Pochovávanie Basy – Nová Bystrica 2015
  • Starobystrické slávnosti 2015
  • Dni kultúry - Nová Bystrica 2015
  • Vystupovali tiež aj v okolitých dedinkách ,dokonca aj vo vzdialenejších mestách  - Krásno nad Kysucou, Ochodnica, Dolné Kočkovce, Bratislava , Horná Maríková , Rovinka.
 
„Pozývajú nás stále len nie vždy môžeme ísť , keďže máme aj iné povinnosti." 
Ich plány do budúcna s touto skupinou sú už teraz jasné. „Do budúcna chceme nahrať ďalšie CD2, kde by sme chceli dať aj svoju vlastnú tvorbu. Pozberali sme piesne od rodákov z Riečnice a po malej úprave vytvoríme novú pieseň o rodákoch z bývalej Riečnice. Na nové CD2 by sme tiež chceli spraviť spoločnú pieseň s Vlastičkou Mudríkovou.“ Toto by chceli stihnúť v roku 2016.

Chceme hrať piesne našich starých otcov, ktoré sa budú páčiť ľuďom. Tiež dať staré piesne do novšej podoby. Spomíname si aj na starú muziku, ktorá začínala u nás vystupovať okolo 80 rokoch. Vtedy sme s nimi aj účinkovali na svadbách, krstinách, regrútoch. Ideme v šľapajách starej Muziky, vyberáme piesne s bystrickej kasne! Najviac sa tešíme, keď môžeme zahrať práve tým najbližším. Teda rodine, kamarátom tu s Novej a Starej Bystrice. Boli by sme radi ,keby po nás niekto pokračoval a hral v tejto netradičnej skupine.“

Členovia skupiny:
Rudo Poništ – klávesová harmonika , Stará Bystrica 
Milan Brisučiak – bicie špeciál , Nová Bystrica 
Juraj Kristek – heligónka , Nová Bystrica 
Pavol Halvoník – heligónka , Stará Bystrica
Túto skupinu môžte podporiť formou like na : www.facebook.com/pages/Bystrick%C3%A1-Kas%C5%88a/714645738661303?fref=ts